Etapa 4. Arties - Montcorbau

Terçons: Arties·Garòs – Castièro – Marcatosa

Deixarem enrere el Naut Aran a Garòs, embolicat (al costat de Betlan) a la fantàstica llegenda del Gegant Mandrònius i de les seves sagnants batalles contra els romans per defensar la seva estimada vall. Pujant als pobles del terçon de Marcatosa ens impregnarem de la musa que va inspirar a Mossèn Josèp Condò Sambeat per escriure els seus poemes, admirant la impressionant imatge que ens ofereix el paisatge de Mijaran.

  • Distància: 14,40 Km.
  • Desnivell pujada: 380 m.
  • Desnivell baixada: 310 m.
  • Horari aproximat: 3'00 h.

Què et proposem en el teu camí a… Montcorbau

Quan surtis d'Arties…

Sabies que prop d'Arties hi havia un poble anomenat Laspan que va desaparèixer a la fi del segle XIV per un devessall? Avui queda únicament l'església, dedicada a Sant Jaume, on els veïns d'Arties celebren una romeria i missa el dia de Santiago, el 25 de juliol.

Al teu pas per Garòs…

Explica la llegenda que durant segles la imponent calavera foradada de gairebé tres metres de longitud, que la tradició oral assegura que era del Gegant Mandrònius que vivia en Betlán i va lluitar contra la invasió dels romans, es trobava a la imponent torre de l'església de Garòs.
A uns 150 metres sortint del poble es troba la Necròpolis deth Haro de Garòs, d'origen paleocristià i datada en els segles IV i V d. de C.

Quan passis per Vilac…

No t'oblidis de visitar l'església romànica de Sant Fèlix del segle XII, amb el seu imponent campanar construït al voltant dels segles XIV i XV que té la campana més antiga del pirineu! A més, pots visitar el campanar amb reserva prèvia. + info: http://visitvielha.com/es/contacto.html.

Camin Reiau Et4- 2 Garòs
Et4- 6 Sant Estèue de Betren
Camin Reiau Et4- 12 Vilac