Marcatosa

La duresa d'aquesta etapa es veurà recompensada per la contínua sorpresa dels 11 petits pobles pels quals passarem.

Seran els camins empedrats que creuen tant prats com espessos boscos de roures els que ens portaran fins a Vilamós, petit poble en el qual no ens podem perdre les ermites romàniques de Sant Miquèu de Vilamòs i les fantàstiques figures romanes a Santa Maria de Vilamòs.

Begós
Et5- 11 Sant Miquèu de Vilamòs

Informació tècnica

  • Distància: 15.6 Km.
  • Desnivell pujada: 737 m.
  • Desnivell baixada: 689 m.
  • Horari aproximat: 4.30 h.

Què et proposem en el teu camí a… Vilamòs

Al poble d’Arròs

L'arxiu històric del la Val d'Aran es troba en aquest petit poble en Çò deth Senhor d’Arròs, una casa pairal construïda l'any 1820 que és també seu protocol·lària del Conselh Generau d’Aran.

Allí es troba el tresor més preuat pels aranesos: Era Querimònia, la Carta Magna que va atorgar el reconeixements d'un conjunt de privilegis als aranesos des del segle XIV fins al segle XVIII.

Camin de Sant Miquèu. Vila

Què hi trobaràs a Vilamòs

A 15 minuts a peu abans d'entrar a Vilamòs es troba l'ermita de Sant Miquèu, una petita construcció romànica situada en un promontori des del qual s'obtenen magnífiques vistes sobre la vall del riu Garona, l'Artiga de Lin i el massís del Aneto.

Vilamòs és un dels pobles aranesos que millor ha conservat l'arquitectura tradicional de la Vall. Et ve de gust entrar en una casa típica aranesa i conèixer-ne els costums? El ecoMuseu Joanchiquet ens parla d'un passat molt pròxim, descriu el paisatge de la vall, els prats, l'explotació dels boscos, la vida dels avantpassats aranesos i l'organització social i familiar.

És una joia trobar-se amb un safareig públic perfectament conservat, busca'l entre els seus carrerons i viatja una mica en el temps en el qual aquest lloc era un punt de reunió importantíssim.