LA RUTA DE LAS 7 ERMITES DE BOSSÒST

Una de les activitats que us recomanem per la tarda que passeu a Bossòst és la petita volta de les 7 Ermites. En realitat, es tracta de 7 ermites i una església, l’església de la Mair de Diu dera Purificacion, una de les més ben conservades de tota la Vall d’Aran i un clàssic exemple d’església romànica aranesa.

Però en aquest post no us volem parlar sobre l’església, sinó sobre el recorregut circular d’1 hora aproximadament que et portarà a visitar totes les Ermites construïdes als voltants de la vila de Bossòst. La ruta ofereix unes vistes espectaculars sobre aquest bonic poble del Baish Aran.

LA LLEGENDA DE LES 7 ERMITES PROTECTORES DE BOSSÒST
Explica la llegenda que un dia qualsevol, un pastor de la vila de Bossòst, que pujava amb les ovelles a la muntanya com solia fer sovint, es va trobar amb un monjo. El pastor va voler explicar al monjo la preocupació de la gent del poble per l’arribada de la pesta i demanar-li consell per saber què fer per evitar que arribés la malaltia a Bossòst.

El monjo li va recomanar que construís un seguit d’ERMITES al voltant de el poble per protegir-los de l’arribada de la pesta a poble. El pastor, content amb la solució, va baixar i va explicar a la gent la idea del monjo però no va tenir molt èxit, ningú el va creure. Així que va tornar a pujar a demanar ajuda al monjo, i aquest li va fer unes marques a l’esquena amb la mà perquè la gent el prengués seriosament i també li va dir que les Ermites havien de construir-se encarades al poble. El pastor va baixar al poble i els va mostrar les marques del monjo. La gent el va creure i amb l’ajuda de tots els veïns van començar la construcció de les 7 Ermites Protectores de Bossòst. S’explica que la pesta mai va arribar a aquest petit municipi.

ITINERARI DE LA RUTA. ¿COMENCEM?
Si creuem el pont de Bossòst i ens situem al marge dret del riu Garona ens trobarem amb la primera de les ermites: l’Ermita de Sant Fabian i Sant Sebastià. En aquest punt començarem el recorregut. Fixeu-vos en la imatge de Sant Sebastià a l’interior i el color blau cel de la capçalera que contrasta amb la resta de parets blanques. Bonic, oi?

Bé. Ara creuem el pont i seguim els senyals que ens indiquen la ubicació de l’Església Mair de Diu dera Purificacion, que va ser declarada Bé Cultural d’Interès Local el passat 2015. Dir-vos que la porta que més destaca és l’orientada al Nord, que té un timpà de marbre negre esculpit amb un pantocràtor juntament amb símbols evangelistes: el sol i la lluna. ¿L’has trobat?

Ara segueix pel carrer dera glesia tot recte i ja al final del poble veuràs com emergeix l’Ermita de Sant Roc a la teva dreta, sempre decorada i molt ben cuidada. Segueixes per aquest mateix camí que et farà sortir de la vila per trobar-te amb la següent Ermita.

Seguirem caminant fins que ens trobem amb un cartell indicador que ens farà girar a l’esquerra. Allà comencem a pujar i pujar fins trobar-nos amb un altre caminet que ens porta a “la cova”, el prenem i arribem a una enorme cova que alberga l’Ermita de Santa Eulàlia, de la qual lamentablement queden simplement 4 murs. Però el lloc és tan meravellós que val la pena la pujada. Segurament les millors vistes de Bossòst siguin des d’aquest punt.

Ok genial! Ara retrocedim i anem a trobar-nos amb el camí d’abans d’agafar el desviament de la cova i seguim el camí de baixada a poble. I a uns 10 minuts ja ens trobarem amb l’Ermita de Sant Joan Crisòstom, segurament la més gran de totes, i la que ha patit l’impacte de diverses allaus per culpa de la seva ubicació.

Ja veuràs que ens estem acostant a Bossòst de nou, i aquí en el primer desviament a la dreta agafarem el carrer de Sant Cerat que ens portarà a l’Ermita de Sant Cerat, un lloc als afores del poble ideal per buscar una mica de tranquil·litat i ombra a l’estiu. Us heu fixat que de camí hem passat per un safareig?

Doncs ara tornem al safareig i baixem a la dreta pel carrer d’Arnan, i a l’esquerra per la Trauesa dera Pietat, que ens portarà a l’Ermita de Mair de Diu dera Pietat.

Després haurem de retrocedir i seguir els senyals cap a l’Ermita de Sant Antoni, la més allunyada i fora de la vila, en el vell camí de pujada al Portilhon. I amb aquesta ja haurem visitat les 7 ermites, i l’església de poble.

Què t’ha semblat?

Quan estiguis ja al poble mira cap amunt i intenta localitzar la cova en la qual has estat fa uns moments. Enorme, oi?

 

Dejar un comentario